Kapr načerno
Souhrn potřebných surovin:
porce kapra,
mrkev, celer, petržel, cibule,
černé pivo,
rybízová marmeláda,
perník na strouhání,
máslo,
sůl a cukr,
rozinky, sušené švestky, loupané mandle, citron,
koření: nové koření, bobkový list, zrnka pepře, tymián.
Kapra upečeme v pekáčku mírně osoleného na másle. Omáčku si připravíme zvlášť. V kastrolu rozpustíme máslo a osmahneme na něm na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zalijeme černým pivem, trochou vody či rybího vývaru a přidáme veškeré koření, můžeme rovnou přidat i lžíci rybízové marmelády. Uvaříme zeleninu doměkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Zvlášť uvaříme sušené švestky, případně i rozinky. Do rozmixované omáčky přidáme další rybízovou marmeládu, strouhaný perník, okyselíme citronovou šťávou, část švestek též rozmixujeme a přidáme, zbylé přidáme celé, dochutíme ještě špetkou sušeného tymiánu ( dle babičky nazávěr potajmu vmícháme lžíci rumu).
Podáváme s houskovým knedlíkem, každou porci posypeme sekanými mandlemi.