Soljanka
Potřebujeme:
vařené maso ( nejlépe více druhů, tedy např. vařené hovězí, vepřové a uzené, nebo místo uzeného klobásu),
cibuli,
mrkev,
čerstvá rajčata ( nebo loupaná v plechovce),
citron,
černé olivy bez pecek,
kyselé okurky,
rajský protlak,
olej,
sůl,
bobkový list,
čerstvou nať petrželky,
cukr a jablečný ocet,
vodu a vývar, nemáme-li stačí voda
Na oleji osmahneme mrkev nastrouhanou nahrubo a středně jemně pokrájenou cibuli, zalijeme vodou a vývarem cca půl na půl, osolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, pár lžic rajského protlaku a povaříme. Uvařené maso pokrájíme na stejné kousky a přidáme do polévky, zase chvíli povaříme, těsně před ukončením varu přidáme olivy pokrájené na kolečka, kyselé okurky nastrouhané najemno a citron, z něhož jsme okrájeli kůru, nakrájeli ho na kolečka a odstranili zrníčka. Nazávěr dochutíme solí, je-li třeba cukrem a octem, výsledná chuť musí být jemně sladkokyselá. Každou porci posypeme nasekanou petrželkou. Polévka by měla být hustá, tak aby pěkně plný talíř stačil jako hlavní jídlo.
Soljanky existuje mnoho podob, místo masa můžou být použity ryby, nedávno jsem zkusila takovou zjednodušenou obměnu, zbylo mi opečené mleté maso ( hovězí a vepřové půl na půl), udělala jsem vše normálně, jen místo vařeného masa použila to opečené mleté, výsledek byl na jedničku, už jsem to od té doby zopakovala znovu, tentokrát jsem mleté maso kupovala už přímo s tímto záměrem.
Dobrou chuť.