Boršč
Potřebujeme toho spoustu a chceme -li mít podařený výsledek, je to trochu pracné, tak nejlépe navařit velký hrnec, stejně je druhý den lepší než čerstvý, jako český guláš.
hovězí maso přední
kořenová zelenina
cibule
červená řepa
brambory
sůl, bobkový list, celý pepř, cukr
olej, ocet
zakysaná smetana, čerstvý kopr
Hovězí maso nakrajíme na menší kostky, spolu s půlkou cibule a kouskem mrkve, bobk.listem, pár kuličkama pepře zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka ( klidně i v papiňáku).
V jiném hrnci na oleji osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobk.list a brambory pokrájené na kostky, uvaříme.
Zvlášť si uvaříme v osolené vodě ( stačí malé množství) s trochou octa, oloupanou, nahrubo nastrouhanou červenou řepu.
K hotovému zeleninovému základu přidáme uvařené maso i řepu ( slitou), vývar z masa ( množství dle potřeby naředit polévku). Ochutnáme a dosolíme, dosladíme, dokyselíme dle chuti.
Podáváme s lžící zakysené smetany na každé porci, posypeme sekaným čerstvým koprem.
Připouští se mnoho variant, masa může být víc druhů, i trocha vepřového nebo párek či klobása. Někdy se k zelenině dává ještě bílé zelí. A ještě častou variantou je Zeleninový boršč, vše stejně, jen vynecháme maso a vývar.