Ořechový likér
Potřebujeme zelené, ještě měkké vlašské ořechy, musí se lehce překrojit, celou skořici, hřebíček, badyán a kousek sušeného zázvoru v celku, šťávu z jednoho citrónu, půl hrnku cukru a alkohol, tedy nejlépe vodku nebo ovocnou pálenku nevýrazné chuti.
Do třílitrové sklenice dáme ořechy pokrájené na půlky ( můžeme je před překrojením ještě trochu rozmáčknout nebo je krájet na cca půlcentimetrové kolečka), tak do půlky sklenice či lehce víc, přidáme koření, citrónovou šťávu, cukr ( nejlépe třtinový) a zalijeme alkoholem ( do naplnění sklenice). Uzavřeme.
Necháme stát třeba na kuchyňské lince ( vypadá to zajímavě) cca 6 týdnů, poté slijeme, doplníme cukerným sirupem ( svařený cukr s vodou cca na půl litru vody, půl kila cukru), tak, aby to za prvé nebylo moc sladké a za druhé alkohol neklesl pod 17%, kvůli kazivosti, ideálně při 40% alkoholu poměr výluh ku cukerný sirup 1:1. Necháme ještě tak 2 až 3 týdny stát, poté slijeme do lahví.