Alsaské zelí
Potřebujeme:
pro cca 8 porcí
2kg kysaného zelí, idealně domací či jiné pěkně křupavé
vepřové vyškvařené sádlo
1/2 litru Ryzlinku rýnského
3 cibule
3 stroužky česneku
pár kuliček pepře a jalovce
a více druhů masa a uzenin, cca 2kg
hodí se vepřový bůček, krkovice, uzené maso, klobásy, bílé bavorské klobásky, může být i jelítko, kuřecí paličky a tak, v podstatě dle chuti, ale alespoň 3 druhy
sůl
Postup:
V pekáči na plotně osmahneme na sádle cibuli pokrájenou na drobno, až začne být zlatavá přidáme koření a nasekaný česnek, poté kysané zelí, buď slité nebo, je-li příliš kyselé, tak propláchnuté. Zelí rozprostřeme po celém pekáči, zalijeme vínem a necháme přijít k varu, na zelí naskládáme maso nakrájené na středně velké kusy, klobásky je dobré nařezat a syrové maso osolit a krátce opéct ze všech stran na pánvi. Ideálně střídáme jednotlivé druhy masa a uzenin. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C cca 2hodiny. Podáváme s vařenými bramborami.